FRANKRIG

 

Hjemløse, fattige og udstødte i
Frankrig

Oprettet 27. december 1998
Berlingske Tidende den 24. december, 1998 (Juleaftensdag)

Her kan man læse:

I Frankrig lever hver tiende familie nu under fattigdomsgrænsen. Tusinder er hjemløse og de suppekøkkener, der blev oprettet som akuthjælp for 13 år siden, er blevet en livsbetingelse for mange. I de næste 3 måneder deler de franske »hjerterestauranter« 60 millioner måltider ud til Frankrigs udstødte - 1400 kalorier til hver om dagen.
Nogle er alkoholikere og selvvalgte subsistensløse (står der - hvad det så vil sige), men allerflest helt almindelige mennesker, hvis tilværelse er krakeleret.
Præsidenten kom i en tale til at sige at disse »hjerterestauranter« er en succes, hvilket forargede mange af de frivillige hjælpere. Det kan næppe kaldes en succes, at 575.000 mennesker har behov for madpakker. 

----

I samme avis beskæftiger »Lederen« sig med Jean Valjean, der som ung stjal et brød og blev idømt 20 års strafarbejde. (Victor Hugo: Les Miserables/De elendige)

Sådan behandler vi jo ikke de fattige i dag (heller ikke i Frankrig), så verden er jo blevet meget bedre?

***
Hvordan kan det gå til at der findes så mange fattige mennesker i et af verdens rigeste lande?
  • Kan vi ikke producere mad nok?
  • Kan vi ikke producere tøj nok? 
  • Kan vi ikke producere boliger nok?
Hvorfor skaber de rige samfund stadig flere fattige mennesker? 
Samtidig med at de rige bliver endnu rigere?
***
Thomas Paine kendte årsagen til fattigdommen for 200 år siden og han havde en løsning. En lidt kompliceret løsningsmodel - men alligevel…
Henry George fandt 100 år senere den samme årsag til fattigdommens vedvaren, og han foreslog den samme løsning - men en simplere løsningsmodel. Se Hovedside!

Til:
  1. Oversigt Eksempler fra dagligdagen
  2. Hovedside: Grundskyld - Henry George
  3. Oversigt Henry George's værker 
Revideret i april 2001