Frankrig – 1998

Hjemløse, fattige og udstødte i Frankrig

Berlingske Tidende den 24. december, 1998 (Juleaftensdag) 

Her kan man læse:  I Frankrig lever hver tiende familie nu under fattigdomsgrænsen. Tusinder er hjemløse og de suppekøkkener, der blev oprettet som akuthjælp for 13 år siden, er blevet en livsbetingelse for mange. I de næste 3 måneder deler de franske »hjerterestauranter« 60 millioner måltider ud til Frankrigs udstødte – 1400 kalorier til hver om dagen. 

Nogle er alkoholikere og selvvalgte subsistensløse (står der – hvad det så vil sige), men allerflest helt almindelige mennesker, hvis tilværelse er krakeleret.  Præsidenten kom i en tale til at sige at disse »hjerterestauranter« er en succes, hvilket forargede mange af de frivillige hjælpere. Det kan næppe kaldes en succes, at 575.000 mennesker har behov for madpakker.  
—-

I samme avis beskæftiger »Lederen« sig med Jean Valjean, der som ung stjal et brød og blev idømt 20 års strafarbejde. (Victor Hugo: Les Miserables/De elendige) 
Sådan behandler vi jo ikke de fattige i dag (heller ikke i Frankrig), så verden er jo blevet meget bedre? 
***

Hvordan kan det gå til, at der findes så mange fattige mennesker i et af verdens rigeste lande?

  • Kan vi ikke producere mad nok?
  • Kan vi ikke producere tøj nok? 
  • Kan vi ikke producere boliger nok?  

Hvorfor skaber de rige samfund stadig flere fattige mennesker?
Samtidig med at de rige bliver endnu rigere?
***

Thomas Paine kendte årsagen til fattigdommen for 200 år siden og han havde en løsning. En lidt kompliceret løsningsmodel – men alligevel…

Henry George fandt 100 år senere den samme årsag til fattigdommens vedvaren, og han foreslog den samme løsning – men en simplere løsningsmodel.

Se Hovedside!