Hjemløse, fattige og udstødte i Frankrig
Berlingske Tidende den 24. december, 1998 (Juleaftensdag)
Her kan man læse: I Frankrig lever hver tiende familie nu under fattigdomsgrænsen. Tusinder er hjemløse og de suppekøkkener, der blev oprettet som akuthjælp for 13 år siden, er blevet en livsbetingelse for mange. I de næste 3 måneder deler de franske »hjerterestauranter« 60 millioner måltider ud til Frankrigs udstødte – 1400 kalorier til hver om dagen.
Nogle er alkoholikere og selvvalgte subsistensløse (står der – hvad det så vil sige), men allerflest helt almindelige mennesker, hvis tilværelse er krakeleret. Præsidenten kom i en tale til at sige at disse »hjerterestauranter« er en succes, hvilket forargede mange af de frivillige hjælpere. Det kan næppe kaldes en succes, at 575.000 mennesker har behov for madpakker.
—-
I samme avis beskæftiger »Lederen« sig med Jean Valjean, der som ung stjal et brød og blev idømt 20 års strafarbejde. (Victor Hugo: Les Miserables/De elendige)
Sådan behandler vi jo ikke de fattige i dag (heller ikke i Frankrig), så verden er jo blevet meget bedre?
***
Hvordan kan det gå til, at der findes så mange fattige mennesker i et af verdens rigeste lande?
- Kan vi ikke producere mad nok?
- Kan vi ikke producere tøj nok?
- Kan vi ikke producere boliger nok?
Hvorfor skaber de rige samfund stadig flere fattige mennesker?
Samtidig med at de rige bliver endnu rigere?
***
Thomas Paine kendte årsagen til fattigdommen for 200 år siden og han havde en løsning. En lidt kompliceret løsningsmodel – men alligevel…
Henry George fandt 100 år senere den samme årsag til fattigdommens vedvaren, og han foreslog den samme løsning – men en simplere løsningsmodel.
Se Hovedside!