Pinsepakken

Pinsepakken (for så vist angår pensionerne)
Bidrag til Om Opsparing

Ja, her kommer det sjove. Se vedlagte bilag fra Børsen, juli 1998.
Alle er uenige – og argumenterne er modstridende. Hvem har ret?

Jeg ventede spændt på den endelige afklaring, kunne ikke selv deltage i debatten (følte mig ikke klædt på til dette – det gælder stadigvæk. Men nu kan jeg ikke lade være)

Det startede med Finansministerens (Ole Stavad) påstand om at pensionisterne ville eje hele Danmark, medmindre pensionsafkastet blev beskattet. Det førte til PAL skatten, som afløste realrenteafgiften.

Se her:

 

Den sjove var Peter Birch Sørensens indlæg:

… synspunktet om, at den fremtidige værdi af private pensioner bliver taget fra vores fælles kage – den danske produktion – bygger på en forudsætning om, at dansk økonomi er et lukket kredsløb, hvad den ikke er.

– Hvis vi sætter vores pensionsopsparing i udenlandske investeringer, kan vi opbygge fordringer på udlandet, og senere kan vi trække på den formue, siger han

Læs selv her:
199807031018-birch-3-juli

Et par dage efter i Børsen var der lidt om, at vi skulle tiltrække udenlandske investeringer til Danmark. Måske fra deres pensionskasser? (Jeg har ikke kopi af dette – men den opfordring sker fortsat)
Jeg formoder at Peter Birch taler om, at pensionsopsparerne skal købe udenlandske aktier? (Lad os så håbe, at udlandet ikke køber danske aktier, således at vi også skal forsørge udlandet?)
For et par dage siden (6. Marts, 2019) talte jeg med Martin Ågerup (CEPOS), som var enig med Peter Birch Sørensen! Så måske var det ikke så fjollet alligevel? Ved ikke! Men døm selv.

Øvrige indlæg i debatten i Børsen, Børsens leder, LO og andre, her:

 

Næste: Dagens pensionsdebat